Omgaan met agressie en pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer is een serieus probleem dat veel impact kan hebben op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Het kan leiden tot stress, angst, depressie, verminderde productiviteit en zelfs langdurig ziekteverzuim. Bovendien kan pesten ook leiden tot een slechte werksfeer, verlies van vertrouwen en een gebrek aan respect tussen collega’s.

Pesten op de werkvloer kan verschillende vormen aannemen, waaronder verbaal misbruik, isolatie, intimidatie, belachelijk maken en fysieke agressie. Het kan plaatsvinden tussen collega’s onderling of van een leidinggevende naar een ondergeschikte, en kan worden veroorzaakt door discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, ras, seksualiteit of andere factoren.

Het is daarom van groot belang dat werkgevers pesten serieus nemen en actief maatregelen nemen om het te voorkomen en aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door het instellen van duidelijke anti-pestbeleid, het trainen van personeel in het herkennen en voorkomen van pesten, het bieden van ondersteuning aan werknemers die te maken hebben met pesten en het bieden van een veilige en respectvolle werkomgeving voor alle werknemers.

De training:

‘Het hoort er nu eenmaal bij’, is een veel gehoorde uitspraak van zorgverleners die tijdens hun werk te maken krijgen met agressief gedrag van cliënten. Maar hoe zorg je er dan voor dat je grip krijgt op zo’n situatie? Schrijf je in voor deze training en leer effectief om te gaan met ongewenst gedrag!

Tijdens deze training leer je op effectieve wijze omgaan met agressie. Je leert hoe je grip krijgt op lastige situaties waarin spanning en emoties hoog oplopen. Dit doen we onder andere door niet alleen de theorieën te bespreken, maar ook door te oefenen met de andere deelnemers.

Tijdens deze training wordt ook aandacht besteed aan pesten op het werk. Pesten op het werk komt vaak voor, maar wordt niet altijd herkend of gemeld. Pesten komt voor tussen collega’s onderling of tussen de leidinggevende en de medewerker. Pestgedrag kan verschillende vormen aannemen, zoals sociaal isoleren, het werken onaangenaam of onmogelijk maken, bespotten, roddelen, bedreigen en in extreme gevallen, toepassen van lichamelijk geweld en seksuele intimidatie. Zowel agressie en pesten leiden tot een hoge psychosociale arbeidsbelasting met als gevolg ziekteverzuim of personeelsverloop.

Doordat je je bewust bent van jezelf en je effect op anderen, zul je professioneler en met meer zekerheid handelen en draagt hiermee bij aan een veilig werkklimaat.

Doelgroep

Deze training sluit aan bij iedereen die in de dagelijkse praktijk beter wil leren omgaan met pesten en agressie op de werkvloer.

Leerdoelen

  • Je kunt verschillende soorten agressie tijdig herkennen of zelfs ombuigen
  • Je krijgt inzicht in verschillende gedragsstijlen
  • Je wordt je bewust van je eigen gedrag en handelen tijdens agressievolle situaties
  • Je leert je eigen grens bewaken
  • Je krijgt meer grip op emotioneel en agressief gedrag
  • Je leert pestgedrag herkennen en benoemen
  • Je krijgt meer inzicht in het script van je leven
  • Je leert hoe je in sommige situaties zelf eenvoudig slachtoffer wordt

Competenties

Tijdens deze training worden de volgende competenties versterkt: conflicthantering, flexibiliteit, luisteren, assertiviteit.

Incompany

We bieden deze training ook incompany aan. Neem vrijblijvend contact met ons op. We zijn je graag van dienst!

Inhoud

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

Kenmerken van agressief gedrag incl. gedragsstijlen
Gespreksmodellen, o.a. slecht-nieuwsmodel
Agressiestijlen en -vormen
Grenzen stellen en omgaan met emoties
Verschillende uitingsvormen van agressie (verbaal, non-verbaal)
De-escaleren door de juiste vragen te stellen
Wat is pesten op het werk, hoe herken ik pestgedrag
Welke vormen van pesten zijn er?
Waarom pesten mensen en doen anderen mee?
Persoonlijke leervragen en cases
Praktijkvoorbeelden en -oefeningen
Persoonlijk actieplan

Werkwijze

De groep werkt met elkaar aan diverse gespreks- en houdingsvaardigheden. Videoanalyse is een onderdeel van de training. De training is gebaseerd op een realistische en ruimschoots beproefde methode. Het beheersen van fysieke en mentale vaardigheden vergroot het zelfvertrouwen.

Leren met elkaar en van elkaar

Wij creëren een veilige leeromgeving waarin je met en van elkaar leert.