De Volwassene

Binnen de transactionele analyse verwijst de term ‘volwassene’ naar een van de drie ego-toestanden die beschreven worden in deze theorie. De volwassene is een ego-toestand die wordt geassocieerd met logisch denken, zelfbeheersing en objectiviteit.

Mensen die in de volwassenstoestand zitten, zijn in staat om problemen op te lossen, informatie te verwerken en beslissingen te nemen op basis van rationele overwegingen. Ze hebben de neiging om zichzelf en anderen te zien zoals ze werkelijk zijn, zonder de vervormingen en oordelen die vaak geassocieerd worden met de andere ego-toestanden.

Binnen de transactionele analyse wordt gesteld dat het streven naar een evenwichtige volwassenstoestand van groot belang is voor het functioneren en het welzijn van een persoon. De volwassenstoestand stelt ons in staat om op een gezonde en constructieve manier te communiceren en relaties aan te gaan met anderen. Door het ontwikkelen van onze volwassenstoestand kunnen we onze reacties op situaties bewust kiezen en ons gedrag aanpassen aan de omstandigheden, wat leidt tot meer effectiviteit en succes in ons leven.