Het script van je leven

Een levensscript is een term uit de transactionele analyse, een persoonlijkheidstheorie. Het verwijst naar een onbewust patroon van levenservaringen en overtuigingen die we ontwikkelen tijdens onze kindertijd. Dit patroon beïnvloedt hoe we onszelf zien, hoe we anderen zien, hoe we relaties aangaan en hoe we ons gedragen in verschillende situaties.

Het levensscript is gebaseerd op onze ervaringen en interacties met onze ouders en andere belangrijke mensen in onze kindertijd. Het bevat de boodschappen die we hebben ontvangen over wie we zijn, wat we kunnen verwachten van het leven en wat er van ons wordt verwacht. Het kan zowel positieve als negatieve elementen bevatten.

INTRODUCTIE TRAINING ‘HET SCRIPT VAN JE LEVEN’ (2 dagdelen)

In de Transactionele Analyse (TA) is het script van het leven het idee dat ieder individu als kind besluiten neemt over zichzelf en de wereld om zich heen. Deze besluiten vormen een levensscript dat het gedrag, de gedachten en de emoties van een persoon in hun latere leven beïnvloedt. Het script bepaalt hoe iemand zichzelf en anderen ziet en hoe ze met situaties omgaan.

Het begrijpen van je levensscript kan je helpen bij het ontwikkelen van meer zelfbewustzijn en een dieper begrip van jezelf en je gedrag. Door te begrijpen welke beslissingen je als kind hebt genomen en hoe deze beslissingen je huidige gedrag, emoties en relaties beïnvloeden, kun je bewuster keuzes maken en jezelf beter begrijpen.

DOELEN

Door je levensscript te begrijpen, kun je inzicht krijgen in bepaalde patronen in je leven;

Je leert: de dramadriehoek toe te passen en te herkennen in verschillende situaties.

Je leert: welke ego-positie jij inneemt en wat het effect is van je gedrag op je omgeving.

Je leert: bewuster keuzes te maken over hoe je wilt omgaan met uitdagingen en kansen die zich voordoen.

Je leert: het herkennen van bepaalde beperkende overtuigingen die je misschien hebt en die je kunnen belemmeren om je volledige potentieel te bereiken.

Je leert: dat je tot meer zelfacceptatie en zelfcompassie kunt komen omdat je jezelf beter begrijpt en begrijpt waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt in het verleden.

Je leert: dat het begrijpen ook kan helpen bij het verbeteren van relaties en het bereiken van persoonlijke en professionele doelen.

INHOUD

De training over TA is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden in communicatie, het begrijpen van interacties tussen mensen en het verbeteren van persoonlijke relaties en prestaties op het werk. De volgende onderwerpen komen aan bod: het levensscript: opgedeeld in de vier hoofdcatagorien: winnen, verliezen, pleasen. Ego-toestanden: de drie verschillende ego-toestanden – ouder, volwassene en kind – en hoe deze worden gedefinieerd en herkend. Transacties: Hier wordt uitgelegd wat transacties zijn en hoe ze werken binnen de context van TA. De deelnemers zullen leren hoe ze transacties kunnen herkennen en analyseren om beter te begrijpen hoe interacties tussen mensen plaatsvinden. Script-analyse: Dit deel van de training richt zich op de rol van scripts in TA en hoe ze ons gedrag beïnvloeden. De deelnemers zullen leren hoe ze scripts kunnen herkennen en hoe ze deze kunnen veranderen om beter te functioneren.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING?

Een training over het script van je leven kan nuttig zijn voor een breed scala aan mensen, waaronder:

Mensen die geïnteresseerd zijn in persoonlijke ontwikkeling en zelfverbetering.

Mensen die worstelen met bepaalde patronen in hun leven en moeite hebben om verandering aan te brengen.

Mensen die zichzelf beter willen begrijpen en hun eigen gedrag, emoties en relaties willen onderzoeken en verbeteren.

WERKWIJZE

De werkwijze van de training over het script van het leven, afhankelijk van de trainer, de doelgroep en het specifieke doel van de training. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende elementen van een training over het script van het leven:

  1. Theoretische uitleg: De training kan beginnen met een theoretische uitleg over het concept van het script van het leven. Dit omvat bijvoorbeeld uitleg over de verschillende scriptbeslissingen en de invloed van het script op het leven van een persoon.
  2. Persoonlijke reflectie: Vervolgens worden deelnemers uitgenodigd om hun eigen script van het leven te onderzoeken. Dit kan via oefeningen en reflectievragen, waarbij deelnemers hun eigen scriptbeslissingen en patronen verkennen.
  3. Interactieve oefeningen: De training kan interactieve oefeningen bevatten waarbij deelnemers hun eigen scriptbeslissingen en patronen kunnen bespreken met elkaar en de trainer. Deze oefeningen kunnen bijvoorbeeld rollenspellen, groepsdiscussies of individuele reflecties zijn.
  4. Toepassing op het dagelijks leven: De training kan ook gericht zijn op het toepassen van de inzichten op het dagelijks leven. Dit omvat bijvoorbeeld het oefenen van nieuw gedrag en het creëren van een actieplan om het script te veranderen.
  5. Afronding: Tot slot wordt de training afgerond met een samenvatting van de belangrijkste inzichten en handvatten om het script van het leven verder te onderzoeken en veranderen.

Over het algemeen is de training over het script van het leven een interactieve en ervaringsgerichte training die gericht is op het verkennen van de eigen scriptbeslissingen en het ontwikkelen van nieuwe, gezondere gedragspatronen. De training kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden en kan worden aangepast aan de behoeften en wensen van de deelnemers.